
Witamina D zwiększa tolerancję wysiłku i jest dobra dla serca
2 listopada 2015, 09:22Zażywanie witaminy D pomaga w zwiększeniu poziomu sprawności i zmniejszeniu ryzyka choroby serca.

Kawa z Irlandii Północnej?
29 października 2015, 09:57Jeśli eksperyment lokalnych przedsiębiorców - Phillipa Millsa z palarni kawy Johnsons w Lisburn i architekta krajobrazu Davida Pattersona - się powiedzie, na rynku może się pojawić kawa z Irlandii Północnej.

Oglądanie TV wiąże się z wiodącymi przyczynami zgonu w USA
28 października 2015, 11:53Długi czas oglądania telewizji wiąże się z 8 wiodącymi przyczynami zgonu w USA.

Pomidor jak 50 butelek wina
26 października 2015, 11:03Naukowcy z John Innes Centre zmodyfikowali genetycznie pomidory tak, że produkują przemysłowe ilości naturalnych związków korzystnych dla zdrowia. Związki te to flawonoidy - resweratrol i genisteina.

Męskie i kobiece serca inaczej się starzeją
21 października 2015, 06:24Po przyjrzeniu się blisko 3 tys. serc naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli znaczące różnice dot. starzenia serc męskich i kobiecych.

Dla kobiet z cukrzycą ćwiczenia stanowią większy wysiłek
16 października 2015, 10:18Dla kobiet z cukrzycą typu 2. ćwiczenia fizyczne są bardziej męczące niż dla zdrowych pań.

Seks nie zwiększa ryzyka zawału serca
22 września 2015, 10:51Ponieważ seks rzadko bywa przyczyną zawału serca, większość pacjentów po zawale może bezpiecznie podjąć aktywność płciową.

Inżynieria genetyczna ratuje zagrożone rośliny i ludzi
11 września 2015, 14:56Współczesna medycyna korzysta z wielu leków pochodzących z roślin. Niestety, część tych roślin to gatunki zagrożone i dalsza eksploatacja grozi ich wyginięciem

Nie taka czysta energia
8 września 2015, 11:15Do niedawna nie było wiadomo, dlaczego metylortęć - bardzo silna neurotoksyna - jest znajdowana w dużych ilościach w morskich roślinach i zwierzętach pochodzących z Arktyki. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że podwyższona koncentracja tego niebezpiecznego związku to wynik globalnego ocieplenia

German z roślin
8 września 2015, 05:33Niemieccy naukowcy opracowali technologię pozyskiwania germanu z roślin. German, w formie dodatku do krzemu, jest obecnie powszechnie wykorzystywany w elektronice, od procesorów po czujniki parkowania